Hemnesjazz en årlig jazzfestival på Hemnesberget, som arrangeres torsdag til søndag i uke 31. Festivalen har eksistert siden 1996, og tilbyr bl.a.:
  • Et bredt utvalg av konserter spredt rundt på ulike arenaer
  • Festivalkunst
  • «Lunsjfæst» i parken
  • Egne satsninger rettet mot barn og unge

For Hemnesjazz har filosofien i programmeringen alltid vært å ha hovedfokus på kvalitet. Vårt publikum skal være sikker på kvaliteten, uansett hvor våre produksjoner har sitt utspring; lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.

Erling Wicklund introduserte i 2005 en konsert som het «Holger og Hamsun». Dette var en konsert der den lokale musikeren Holger Christian Sjåvik hadde satt musikk til Knut Hamsuns dikt, og framførte dette med lokale musikere. Erling sa da: «Dere må aldri endre bookingstrategien. Mens mange festivaler er speilbilder av hverandre, og ser mest ut som de er booket av de store managementene i Norge og Europa, er Hemnesjazz en festival der man får kun én sjanse til å oppleve helt unike konserter».

Gjennom årene har vi satt sammen prosjekter som i ettertid har vokst. Det som i dag er Bjørn Alterhaug Quintet var først et festivalband under Hemnesjazz, satt sammen i samarbeid med Bjørn Alterhaug. Silje Nergaard fant «tilbake til» jazzen etter å ha vært gjestevokalist med vårt festivalband i 1997, ledet av den da USA-bosatte pianisten Ivar Antonsen. Grupper som Farmers Market, Tango Consertino, Urban Connection, Motif og The Real Thing ble før de var kjente, booket og godt mottatt på Hemnesjazz.

Av internasjonale bookinger vi er stolt av å ha gjort før andre, er Hiromi Uehara’s Sonicbloom, hvis eneste jobber hun har gjort i Norge ble satt av Hemnesjazz i 2008, og f.eks. den kamerunske bassisten Etienne Mbappe m/band, bandet Screaming Headless Torsos og danske Jazzkamikaze med den nå verdenskjente norske saksofonisten Marius Neset, som spilte hos oss i 2006. Vi har dessuten hatt amerikanske sangere som Jarrod Lawson, Freedom Bremner, og Vivian Sessoms.