Project Description

FriEnsemblet feat. Naïssam Jalal

FREDAG 2/8 KL. 18.00 JERNVAREN

Kulturer møtes i sprudlende samspill

FriEnsemblet har med seg den syrisk-franske fløytisten Naïssam Jalal og folkesangeren Unni Boksasp når de entrer scenen fredag kveld.

Under ledelse av Mathilde Grooss Viddal, framfører de verket «Tri vendur blés ho i den i høgaste sky». Dette er en presentasjon av middelalderballader i en form der samtidas jazzuttrykk og komposisjon forenes med to sterkt personlige solister, Boksasp og Jalal.

– Verket bygger på balladenes internasjonale utgangspunkt, for hva er vel egentlig norsk kulturarv annet enn møte mellom kulturer? sier Grooss Viddal selv om verket.

FriEnsemblet er kjent i inn- og utland for sitt sprudlende uttrykk, sine oppfinnsomme solister og spenstige komposisjoner av bandets leder. Mathilde Grooss Viddal er blant de ypperste ensemblekomponistene i landet, og har mottatt internasjonale priser for både komposisjon og arrangering. Samarbeidet med Naïssam Jalal har blant annet resultert i det flotte albumet «Out of Silence» fra 2017.

– Det er alltid spennende når musikk og musikere fra forskjellige kulturer møtes og samarbeider på denne måten, sier festivalsjef Marte Præsteng om denne konserten.

I FriEnsemblet spiller bandleder Mathilde Grooss Viddal bassklarinett og saksofon. Ellers består bandet av Kristoffer Alberts på altsaksofon, Øyvind Brække på trombone, Per Willy Aaserud på trompet og elektronikk, Britt Pernille Frøholm på hardingfele og fele, Tellef Kvifte på laptop, tangentar, flygel og trøorgel, Knut Kvifte Nesheim på vibrafon og trommer og Egil Kalmann på kontrabass.

BILLETTER