Hemnesjazz

Hemnesjazz har eksistert siden 1996. Den arrangeres på Hemnesberget, en landsby ved kysten, midt mellom Mo i Rana og Mosjøen. Musikkfestivalen foregår årlig torsdag til søndag tidlig i august, i år i uke 31.

Hemnesjazz tilbyr konserter innen jazz, blues og beslektet musikk. Festivalen har egen festivalkunstner, og har i alle år hatt en egen satsing rettet mot barn og unge. Konsertene foregår på flere ulike arenaer på Hemnesberget – Hemnes kirke, Jernvaren, Hemnesberget omsorgssenter, Lapphella og Parken.

Det er Hemnes jazzforum som står bak Hemnesjazz.Klubben har en aktiv helårsdrift på vår faste scene Jernvaren. I 2016 fikk jazzklubben utmerkelsen «Årets Jazzklubb 2016» fra Norsk Jazzforum.

For Hemnesjazz har filosofien i programmeringen alltid vært å ha hovedfokus på kvalitet. Vårt publikum skal være sikker på kvaliteten,  uansett hvor våre produksjoner har sitt utspring; lokalt, nasjonalt eller internasjonalt.

Erling Wicklund introduserte i 2005 en konsert som het Holger og Hamsun. Det var en konsert der den lokale musikeren Holger Christian Sjåvik hadde satt musikk til Knut Hamsuns dikt, og framførte dette med lokale musikere. Erling sa da: «Dere må aldri endre booking-strategien. Mens mange festivaler er speilbilder av hverandre, og ser mest ut som de er booket av de store managementene i Norge og Europa, er Hemnesjazz en festival der man får kun èn sjanse til å oppleve helt unike konserter.»

Gjennom årene har vi satt sammen prosjekter som i ettertid har vokst. Det som i dag er Bjørn Alterhaug Quintet var først et festivalband under Hemnesjazz, satt sammen i samarbeid med Bjørn Alterhaug. Silje Nergaard fant «tilbake til» jazzen etter å ha vært gjestevokalist med vårt festivalband i 1997, ledet av, den i da i USA bosatte pianisten, Ivar Antonsen. Grupper som Farmers Marked, Tango Consertino, Urban Connection, Motif og the Real Thing ble før de var kjente, booket og godt mottatt på Hemnesjazz.

Av internasjonale bookinger vi er stolt av å ha gjort, før andre, er Hiromi Uehara’s Sonicbloom, hvis eneste jobber hun har gjort i Norge ble satt av Hemnesjazz i 2008, og f.eks. den kamerunske bassisten Etienne Mbappe m/band, bandet Screaming Headless Torsos og danske Jazzkamikaze med den nå verdenskjente norske saksofonisten Marius Neset, som spilte hos oss i 2006. Vi har hatt amerikanske sangere som Jarrod Lawson, Freedom Bremner, og Vivian Sessoms.