ARTISTOMTALER


Torsdag 18:00    Jan Erik Vold & Ellen Bødtker - "Sommeren der ute": Kirken

Lyriker Jan Erik Vold og harpist Ellen Bødtker tar med seg "Sommeren der ute" inn i Hemnes kirke når de åpner årets Hemnesjazz.

Etter å ha truffet hverandre under en felles turne i Japan har Vold og Bødtker samarbeidet tett de siste to-tre årene. På togreiser gjennom Japan leste de poesi sammen, og Bødtker oppdaget et slektskap mellom harpens asiatiske klangverden og Jan Erik Volds haikudikt. Samspillet dem i mellom har utviklet seg til helt nyskapende konsertforestillinger basert på hans tekster og hennes musikk. Med seg har de trompetisten Arve Henriksen og slagverker Eirik Raude.

Like før jul ga de ut albumet «Sommeren der ute», som har sitt utspring i bestillingsverket «Det er til havet vi skal» til fjorårets vise- og poesifestival i Skåtøy. Tekstene fra Jan Erik Volds mangfoldige univers gir liv til hav, sommer, sjø og mennesker. Ellen Bødtker har laget musikken i direkte inspirasjon fra diktene med havet som metafor - om forventninger og menneskeskildringer. Arve Henriksens unike trompetklang skildrer naturen i seg


Torsdag 20:15    Eline Hellerud Åsbakk - "Utenfor" : Jernvaren

Statkraft-prisen ”Ungt Talent Nord” ble i 2015 tildelt sangerinnen Eline Hellerud Åsbakk fra Tromsø. En del av det å få prisen er at prismottageren får holde en konsert under den neste utgaven av Hemnesjazz.

Eline er en jazzsangerinne og låtskriver fra Tromsø. Musikken hun lager er inspirert av det kjølige skandinaviske jazzuttrykket, med en viss påvirkning fra nordnorsk visetradisjon. Hun leverer poetiske tekster, med poengterte stemningsbilder som er åpne for tolkning, samtidig som hun gjerne vil at folk skal kunne kjenne seg igjen i det som beskrives.  Resultatet er musikk som forteller små historier, pakket inn i stilsikker jazz. I november 2015 kom debutplata, til gode kritikker! 

Dagens Næringsliv: "Eline Hellerud Åsbakk debuterer med isende skarp og ulmende varm vokaljazz på nordnorsk. Musikken, myk som ettermiddagsbølger, skarp som drivis, varm som glørne i peisen (...) Denne gjengen har det meste: finslepen groove, sikker teft, jazzet poesi".

For tida studerer hun til mastergrad ved Det Jyske Musikkonservatorium i Danmark. Med jevne mellomrom pendler hun til Tromsø for å synge i vokalensemblet Vokal Nord og i folkpopbandet Durmål, i tillegg til sitt eget jazzband.


Torsdag 23:00    Cloroform : Jernvaren

- Cloroforms konsert på Jernvaren kan fort bli den konserten du skulle ønske du ikke gikk glipp av under årets Hemnesjazz.

Cloroform var den kule lyden av årtusenskiftet. Etter noen hvileår har de heldigvis funnet fram den oransje kjeledressen og gjort seg klare til å gjøre noe skikkelig arbeid.  Bandet som er fra Stavanger, spiller alternativ musikk innen sjangrene jazz, rock, elektronika, og musikkstilen er blitt definert som syrejazzrock. De er kjent for sine energiske livekonserter med eksperimentelle og instrumentale jazzimprovisasjoner.

Få band i Cloroforms format kan matche energien som skapes av denne “tighte” og sammenvevde enheten. Dobbel bass, trommer, keyboards og forvrengt vokal danner rammene for Cloroforms turbo-ladede påfunn, som trosser sjangre og forutinntatte begreper om hva som er mulig å få til i trio-formatet.

Når disse karene entrer scenen på Jernvaren kan vi forvente oss ei forrykende og svett stund. Dette må oppleves!

Cloroform:
Børge Fjordheim spiller for tiden trommer med Sivert Høyem. Han driver et studioet Electrölud og har produsert sanger for bl.a. Kylie Minogue.
Øyvind Storesund er en av Norges mest respekterte fri-jazz bassister, og var bassist i Kaizers Orchestra.
John Erik Kaada har gitt ut flere solo-album under navnet "KAADA", og er en av Norges mest kjente komponister av filmmusikk. Han har skrevet musikken til mer en 35 kinofilmer. Han har også gitt ut solo-album på Mike Pattons label, Ipecac. I tillegg har han et pågående samarbeid kalt KAADA/PATTON.

Det er lokale ungdommer som er deltakere i samarbeidsprosjektet mellom Nord-Norsk Jazzforum, 4/4  Forum for Takt og Tone og Hemnes jazzforum, “Unge produsenter”, som har valgt ut denne trioen.


Fredag 14:00    Sangforeningen af Kongens Mænd : Omsorgssenteret

En del av Hemnes Jazzforums visjon er å presentere lokale artister av høy kvalitet under festivalen. På Helgeland og ikke minst i Hemnes finnes flere artister på høyt nasjonalt nivå, og Tor-Petter Aanes, hjemmehørende i Hemnes, er definitivt en som går inn i den kategorien.

Til Hemnesjazz kommer Aanes med to ulike ensembler; Sangforeningen af Kongens Mænd og Urban Tunélls Klezmerband.

Sangforeningen af Kongens mænd består av 14 sangere og så dagens lys ved Toneheim folkehøyskole i 1993. Koret har et bredt repertoar med stor underholdningsverdi som spenner over mange sjangere, alt fra tradisjonelle mannskorklassikere, til poplåter med Beatles og Wham og ikke minst egne jazzarrangementer. Her får vi med andre ord noe for enhver smak.


Fredag 16:00    MIP Ungjazz : Lapphella

Kåre Nymark og Kenneth Ekornes holder seminar for korpsmusikere som resulterer i konsert på lapphella fredag kl 1600.

Korpsmedlemmer, meld dere på ungjazz-seminar! Seminaret er gratis og passer for både erfarne og ferske musikere. påmeldingsfrist 1. august.
påmelding til seminar@hemnesjazz.no

Seminaret foregår i aulaen på hemnes sentralskole:
Torsdag 4. august : kl 15-19
Fredag 5. august: kl 10-14

På fredag mellom seminaret og konserten:
Lunsj i aulaen (gratis): Kl 14:00-14:30
Lydprøve: 14:30-15:15

Fredag 18:00    "Kystens Impromptu" : Kirken

«Kystens Impromptu» er en musikalsk historie om en stor fugl, Kiaya-yo, som bor på kysten i Nordkalotten. Historien beretter om sorg, lengsel, kjærlighet, drømmer som oppfylles og frihet.

Denne historien er skapt av 4 svært sterke utøvere fra Helgeland og Russland. De har bakgrunn både i klassisk, folk- og rytmisk musikk. Felles for alle medvirkende er at de bor ved kysten på forskjellige geografiske steder, som alle har sine musikktradisjoner som møtes her og danner en fargerik oppsetning av folkemusikk med jazzpreg.

«Impromptu» betyr «på stående fot» eller improvisert, og er en musikalsk komposisjon i fri form som passer perfekt til det nyskapende kunstverket. Musikerne ble inspirert av hverandres kulturer og presenterer resultatet på Hemnesjazz 2016. Senere skal  «Kystens Impromptu» framføres i Russland.

Dette er et samarbeidsprosjekt i regi av Helgeland Sinfonietta, med økonomisk støtte fra Barentssekretariatet og Nordnorsk Jazzsenter.

”Kystens Impromptu” består av Håkon S. Erlandsen fra i Mo i Rana – Saksofon og andre instrumenter, Geir Allan Reitan fra Brønnøysund – Tangenter, tromme, trekkspill, Vladislav Demin fra Russland/Petorzavodsk – Fiolin, folkeyter og andre instrumenter, Nikolaj Zamozdra fra Russland – Bass/kontrabass, gitar. Alle musikerne har også tidligere deltatt i internasjonale prosjekt.


Fredag 20:00    Bjørn Alterhaug Quintet : Jernvaren

Bjørn Alterhaug Quintet ble satt sammen av Hemnesjazz allerede i 2007, og fungerte så godt at de har holdt sammen siden. Kvintetten byr på het og svingende klubbjazz i verdensklasse. Hovedpersonen selv er en bauta i norsk jazzhistorie, som gjennom flere tiår har markert seg nasjonalt og internasjonalt som bassist, komponist og musikkforsker.

Alterhaug er også en av de sentrale personene bak jazzlinja i Trondheim og er kjent fra utallige musikalske konstellasjoner, hvilket også innebærer samarbeid med internasjonale jazzlegender som Ben Webster, Chet Baker, Lee Konitz og Joe Henderson. Komponisten Alterhaug har gitt ut over 120 verk og som pedagog har han vært med på å legge grobunn for generasjoner med fremadstormende musikere.

Til sammen utgjør Bjørn Alterhaug Quintet et aldri så lite utvalg av suksessfulle jazzlinjemusikere opp gjennom tidene, der både lærere og tidligere studenter er representert! Alterhaug stiller her med et håndplukket stjernelag som oser av kvalitet, improvisasjonsevne og egenart, der egne komposisjoner, folkemusikk og jazzstandarder går opp i en høyere enhet. Og hvis du er en av dem som lurer på hva jazzuttrykket «å få fot» innebærer, så er det bare å ta turen denne kvelden, og du vil bli opplyst!

Bjørn Alterhaug Quintet består av John Pål Inderberg – barytonsaksofon, Frode Nymo – altsaksofon, Vigleik Storaas – piano, Erik Nylander – trommer, Bjørn Alterhaug – kontrabass


Fredag 22:00    Etienne Mbappé & the Prophets : Bakgården

Den kreative bassisten er tilbake igjen! Med nytt band hvor han får utløp for sine afrikanske røtter; Groovetungt. Fengende. Kosmisk.

Kameruneren Etienne Mbappés nyeste musikalske prosjekt en fornøyelig blanding av jazz, afrikansk funk og rock. Denne teknikkens og rytmens mester, både på bass og med sin særegne myke og dype vokal, er tilbake på Hemnesjazz, sammen med the Prophets.

Vi kjenner Etienne Mbappé som John McLaughlins fantastiske bassist, en melodisk ryggrad i fjerde dimensjon. Her er den kreative bassistens eget band hvor han får utløp for sine afrikanske røtter; groovetungt, fengende og kosmisk - med et bredt glis om munnen!

Med sine dype afrikanske røtter, vokste han opp med afrikansk musikk som alltid var tilstede i familiesammenkomster, bryllup og begravelser.  Han studerte klassisk gitar og kontrabass fra 1978 til 1983 ved Conservatory of Chevilly, Frankrike. Innimellom studiene skapte han sin egen musikalske sjanger ved å smelte sammen båndene mellom afrikansk musikk, funk, rock, jazz og klassisk musikk.

Best kjent er han kanskje fra tiden med the Zawinul Syndicate, men har også turnert verden rundt med Salif Keita og Manu Dibango. Han spilte på Ray Charles' siste album i 2013 og har de siste årene turnert sammen med Bill Evans, John McLaughlin og Steps Ahead.

På Hemnesjazz vil publikum få oppleve en verdensartist med kraftfulle, energiske låter med grasiøst vakre vokalharmonier, rolige rytmer, og i sum; en sann dynamisk opplevelse!

Bandet består av Etienne Mbappé - bass, Nicolas Viccaro - trommer, Clément Janinet - fiolin, Christophe Cravéro - keyboard og fiolin, Anthony Jambon - gitarer, Herve Gourdikian - saksofon, og Arno de Casanove - trompet.


Fredag 23:59    Urban Tunélls Klezmerband : Jernvaren

«Jeg får så uendelig lyst til å danse. Musikken drives framover av et smittende overskudd og spilleglede. Tonene er elegante, nesten sleipe, der de åler seg inn i øregangene. Arrangementene er også spesielt kreative. Når jeg tror jeg har forstått hvordan melodien er, viser de den andre siden av klezmermynten. For det går raskt fra fest til alvor, fra det fyldige og avanserte til det enkle og effektive». Sitatet er hentet fra P2´s kulturnytt i 2006 og er uttrykk for musikkanmelderens opplevelse av å høre Urban Tunélls fremføre noe så sjeldent som øst-europeisk jødisk folkemusikk!

Urban Tunélls er en av få norske grupper som spiller klezmer. Helt siden starten i 2001 har Urban Tunélls Klezmerband formidlet denne jødisk folkemusikken på innovativt og til tider utradisjonelt vis. Med grunnleggende respekt for sjangeren bringer bandet denne urgamle tradisjonsmusikken inn i vår samtid gjennom improvisasjon, kreative arrangementer, impulser fra andre stilarter, og ikke minst gjennom virtuositet og formidlingsevne.

Bandet som bl.a. består av «vår egen» Tor-Petter Aanes fra Korgen på vokal og piano, har gitt ut tre kritikerroste plater og har i tillegg til utstrakt konsertvirksomhet i Norge, holdt konserter i Europa og USA, og høstet strålende kritikker. Jazznytt f.eks. formulerer det slik: «…bandet låter akkurat så sprettent og lekent, seigt og lokkende, pågående og hissig, sårt og håpefullt som man kan ønske seg.».

Bandet for øvrig består i dag av Morten Michelsen på klarinetter, Jovan Pavlovic på trekkspill, Stig Rennestraum på trommer og Jo Fougner Skaansar på kontrabass.

 


Lørdag 13.30    Sangforeningen af Kongens Mænd : Lapphella

En del av Hemnes Jazzforums visjon er å presentere lokale artister av høy kvalitet under festivalen. På Helgeland og ikke minst i Hemnes finnes flere artister på høyt nasjonalt nivå, og Tor-Petter Aanes, hjemmehørende i Hemnes, er definitivt en som går inn i den kategorien.

Til Hemnesjazz kommer Aanes med to ulike ensembler; Sangforeningen af Kongens Mænd og Urban Tunélls Klezmerband.

Sangforeningen af Kongens mænd består av 14 sangere og så dagens lys ved Toneheim folkehøyskole i 1993. Koret har et bredt repertoar med stor underholdningsverdi som spenner over mange sjangere, alt fra tradisjonelle mannskorklassikere, til poplåter med Beatles og Wham og ikke minst egne jazzarrangementer. Her får vi med andre ord noe for enhver smak.


Lørdag 16:00    Pål Are Bakksjø - "Det e vel ingen kunst" : Jernvaren

Når Pål-Are Bakksjø setter kursen “heim” til Hemnesjazz har han gitar-kofferten full av rykende ferske viser på dialekt "Det e vel ingen kunst?" Musikken er like publikumsvennlig som tekstene er overraskende, og gjerne syrlig dagsaktuelle.  

Pål-Are trives aller best lengst fremme på scenekanten i nærkontakt med publikum, og han lover en overflod av spissfindige tekster, tettsittende humor, men også mange lyriske øyeblikk. Han trakterer de fleste instrumenter han får mellom hendene, og beskriver seg selv, med et smil, som ”multi-talentlaus” 

Pål-Are har bak seg en karriere som pianist, sanger og prisvinnende dirigent. Det siste året har han helt og holdent konsentrert seg om å skrive egne tekster og egen musikk.
 
Mye av tekstmaterialet er inspirert av oppveksten på Hemnesberget. Konsertens eneste kjærlighetssang er nettopp en hyllest til den gamle “Præstengssvengen” på Sund.  Omveien, sannheten og livet  er en stille protest mot alle nye veier som går rett fram.

Eg såg ei frydefull forsiring fra ei anna tid
fra den tida ingen skjemtes av å snu!
De gamle veian ha sin egen terapi
og svenga folk den retninga de sku.

Etter konserten på Hemnes setter bandet kursen for Bodø og Store studio for å spille inn plate som slippes før jul

Med seg på scenen har han tre profilerte musikere i Håkon Skog Erlandsen  - saksofon, Ole Marius Sandberg  - kontrabass, og Arnfinn Bergrabb - trommer.


Lørdag 18:00    Georgie Fame & Claes Crona Trio : Kirken

Når legendene Georgie Fame og Claes Crona trio forener kreftene, borger det til høytidsstund med musikalsk glede, genuint samspill og spontanitet. Sammen tok de Hemnesjazzen med storm i 2003 med en fullsatt kirke, stående applaus, trampeklapp og ekstranumre. Nå er de endelig tilbake for å gjenta suksessen!

Den engelske jazzsangeren og keyboardisten Georgie Fame har gjennom sin lange og mangslungne karriere beveget seg elegant i grenselandet mellom jazz, R&B og pop. På midten av 60-tallet inntok Fame den britiske Top 10-listen med hele tre «number-one-hits» med låtene "Yeh, Yeh", "Get Away" og "The Ballad of Bonnie and Clyde". Fame har ellers gjennom årenes løp figurert sammen med storheter som Count Basie og Van Morrison og var også med på å grunnlegge The Rhythm Kings sammen med Rolling Stones´ Bill Wyman på slutten av 90-tallet.

Den svenske stjernepianisten Claes Crona og hans trio, er etter sine mange besøk på Hemnesberget, snart som rene «Hemnesvenner» å regne. Med sitt utspring i 60-tallet har trioen lagt hundrevis av konserter bak seg, med og uten vokale og instrumentale gjester. Blant disse finner vi storheter som Toots Thielemans, Svante Thuresson, Lill Lindfors og Putte Wickman. Nok en gang byr Clas Crona Trio på musikalsk samarbeid av ypperste merke, når de overlater mikrofonen til den fantastiske Georgie Fame. Trioen består ellers av Hans Andersson -bass og Johan Löfcrantz Ramsay - trommer.


Lørdag 20.00    Jethro Tull Project 2016 : Jernvaren

Progrock av god, gammel årgang serveres i lokal innpakning.

The Jethro Tull Project 2016 er et band som spiller musikken til det legendariske bandet til Ian Anderson som hadde sine storhetsdager på 70-tallet. The Jethro Tull Project konsentrerer seg om deres klassikere fra 60- og 70-tallet.  Prosjektet debuterte under Galleria i Mosjøen sommeren 2011.

Det virkelige Jethro Tull var et unikt fenomen i populærmusikkens historie, som med sin blanding av hard-rock, folkemusikk, britisk blues og surrealistiske tekster, som etter hvert ble et viktig band innenfor progressiv rock. Benefit, Aqualung, Thick as a Brick og Living in the Past er deres viktigste album.

Jethro tull Project 2016 består av rutinerte musikere med lokal forankring: Morten Mortensen, fløyte, gitar, vokal, Sigurd Tverrå, gitar, Odd Arne Eiterjord, bass, Hans Christian Digermul, piano/keyboard og Tage Vedal, trommer.


Lørdag 22:00    The Funk Disease feat. Freedom Bremner & Vivian Sessoms : Bakgården

The Funk Disease sørget i fjor for partykonserten alle som ikke var der skulle ønske de ikke hadde gått glipp av. I år ”stepper” vi det opp et hakk…

Det dreier seg fortsatt om tøff jazzfunk, der fengende, melodiske låter kles in i funky groover og heftige soloer. The Funk Disease er et 10 manns funk-soulband som ledes av trombonisten Arvid Martinsen med fire blåsere, fire i kompet og to korister. Freedom Bremner (US), som også har gjestet Hemnesjazz sammen med Screaming Headless Torsos, er fast vokalist, og sørger nesten på egenhånd for å løfte stemninga helt i taket.

I år er i tillegg den amerikanske vokalisten Vivian Sessoms invitert til konserten på Hemnesjazz. Vivian har opptrådt sammen med Stevie Wonder, P-Diddy og Sinead O’Connor for å nevne noen. Hun har også vært med på innspillinger med Michael Jackson, Ryuichi Sakamoto, Cher og Gavin DeGraw. Det er altså ikke hvilken som helst syngedame som kommer til Hemnesjazz!

Bandets musikere kommer fra Oslo, Trondheim og Helgeland. Musikerne er plukket fra øverste hylle og har samarbeidet med nasjonale og internasjonale artister, driver egne studioer, er produsenter og har workshops.
The Funk Disease feat. Freedom Bremner &Vivian Sessoms sørger for en kveld med fete groover, topp humør og et funkparty uten like.

The Funk Disease består av kapellmester Arvid Martinsen, trombone, Ronny Farsund, trompet, Gary Hoffman: trompet og flygelhorn, Håkon Skog Erlandsen,  altsax, tenorsax og fløyte, Morten Huuse, tangenter, Børge Petersen-Øverleir, gitar, Mattis Kleppen, bass, Eirik-A. Rydningen, trommer, Sigrid Brennhaug og Tone Rønning Fjeldavli, vokal


Lørdag 23:59    Per Mathisen Super Trio DeLuxe : Jernvaren

Verdensklasse-trio avslutter Hemnesjazz 2016.

Superbassisten Per Mathisen har fått med seg to av sine favoritt-musikere og satt sammen en trio i verdensformat. Den består av selveste Gary Husband, en av Englands aller mest kjente musikere, på tangenter, og Slovakias aller største trommestjerne noensinne, Martin Valihora. Dette blir garantert et fyrverkeri av en konsert, med fantastisk virtuose musikanter som kommer til å smelle av den ene mer vanvittige soloen etter den andre, og levere et samspill det lukter svidd av.

Trioen lover at publikum skal få seg en hakeslipp-konsert de sent vil glemme. Musikken trioen spiller er hovedsakelig komponert av Mathisen, og er en herlig miks av elektrisk, høyeksplosiv, funky og rocka jazz, men har også innslag av nydelige harmoniske musikalske landskap, med lange vakre melodilinjer. De dynamiske kontrastene er store, og raskt skiftende i ofte overraskende retninger.

Per Mathisen, ikke bare ofte kalt Norges svar på Jaco Pastorius på el.bass, men også Norges svar på Niels Henning Ørsted Pedersen på kontrabass. Har spilt og spiller med noen av verdens aller største jazzmusikere, og har holdt konserter i over 30 forskjellige land

Gary Husband, en av få i verden som er på verdensnivå ikke bare på ett instrument, men to, både som keyboardist og trommeslager.

Martin Valihora, trommeslager fra Bratislava, Slovakia, som bodde i USA i en årrekke, og er Slovakias aller største stjerne, og har turnert verden over.


Søndag 12.00    Jazzgudstjeneste ved Thomas Torstrup : Kirken

Joda; vi holder tradisjonen i hevd. Også i år runder vi av årets festival med jazzgudstjeneste.

Thomas Torstrup har i år det musikalske ansvaret. Torstrup har bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim og har studert piano hos Vigleik Storaas og Erling Aksdal. Senere studerte han orgel hos Henning Sommerro, Harald Rise og Jon Skogstad. Interessen for å skape noe nytt med kirkeorgel førte til Mastergrad i orgel med fokus på improvisasjon. I løpet av studieårene har han hatt opphold både i Paris, Stockholm, Aarhus, Oslo og Trondheim.

Allerede som 13-åring fremførte han sin første jazzkomposisjon i Stavanger Konserthus med Jens Wendelboes orkester (Crazy Energy Jazz Quartet). Siden da har Torstrup har vært involvert i utallige prosjekter. Han har blant annet bidratt med sine komposisjoner på Oslo Jazzfestival, Moldejazz, Maijazz, Trondheim Jazzfestival, Nasjonal Jazzscene og har flere kirketurnéer bak seg. Thomas har vært involvert i flere prosjekter både som jazzpianist og organist, og har blant annet samarbeidet med Karin Krog og Svante Thuresson.

”Meget vakker musikk, dansende toner, fulle av undring, poesi og harmonier som gir sjel og kropp hvile.” - Fredrik Wandrup, Dagbladet - 01.02.14.

Hemnes kirke tar seg selvfølgelig av liturgien.

Velkommen til en stemningsfull og fin avrunding av årets festival!


Share